Tack

Jag skulle vilja tacka alla underbara människor i min omgivning till allt stöd och alla hjälp som jag får just nu.
 
Självklart min mamma som hjälper mig med LG och ställer upp till 110% alltid. Till resten av min familj och släkt som stöttar och peppar mig.
 
Sen vill jag även tacka Julia som har ridit LG ett par gånger och vill fortsätta att hjälpa till och rida honom framöver tills jag är uppe i sadeln igen. Det betyder så mycket!
 
Självklart vill jag tacka hela familjen Sundelius och alla andra i stallet, ni är underbara!
 
Även min tränare Annelie och alla andra i Tollstad, alla på Sharpman och alla mina vänner. 
 
Ni är helt fantastiska ska ni veta!
 
Massa kramar till alla er från mig.
 


130218

Har kommit in i en period och äter minst 2 äggmackor med Kalles randiga kaviar på. Jag som inte brukar äta ägg, men nu är det ruskigt gott!
Väldigt intressant för er att läsa förstår jag ;)
 
Skulle vilja berätta för er om vad jag gör när jag är vaken, men roligare än att jag tittar på film eller något liknande är det inte. 
 
Jag längtar grymt mkt att få komma tillbaka till jobbet, jobba heltid och få vara frisk! Det är så fruktansvärt tråkigt att inte få gå till jobbet med alla underbara kollegor! Men snart är jag fit for fight igen, och då kör vi! :)
 
LG mår bra! 
Det som är skönt för varje dag som går, är att det är en dag närmare tills den dagen jag får rida igen. Dock kommer det minst dröja 1-1½ månad. Men för mig är det en sån kort tid, men tanke på att jag varit sjuk i snart 9 månader...
 
Återkommer när jag kommer på något roligare att skriva!
 
Over and out :)
 

Nyttigt att läsa

Här kommer några länkar som jag verkligen tycker ni ska kika in på!
 
Mer om vad TWAR är:
http://www.privatmedicin.se/medicinboken/andningsvagarnas-sjukdomar/twar/
 
En artikelserie skriven av öron-näsa-halsspecialist Gunnar Sandberg, även min läkare:
http://medicinskaccess.se/index.php?option=com_content&task=view&id=138&Itemid=2
 
En artikel om Julia Svan som kämpat med TWAR:
http://www.dt.se/sport/1.5443310-sa-kom-julia-svan-tillbaka-efter-twar
 
Samt en artikel att man kan komma tillbaka, bli helt frisk och prestera på topp! 
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/skidor/article16137260.ab

Vad är TWAR?

Sjukdomen är nyupptäckt vilket innebär att egentligen ingen läkare idag har utbildning om den. Några fåtaliga har viss kunskap och kan ha behandlat enstaka patienter med varierande framgång.
 
Med svårighet kunde den odlas i laboratorier först 1980-talet och sakta har kunskap om symtomen från insjuknande patienter blivit mer kända. Behadlingen har inneburit att vissa antibiotika kunnat användas men vissa stammar är mer okänsliga än andra. Vanligt är att för låga doser och/eller för korta behandlingar getts. Resultatet har därför uteblivit eller medfört återfall.
 
Vanliga symtom har varit förkylningsliknande symtom med snuva, nästäppa, hosta och ont i halsen men också mycket kraftig trötthet, särskilt vid fysisk ansträngning. Vanligt är också nedstämhet av olika grader samt irritabilitet. Typiskt är också att symtomen inte går över utan fortsätter i veckor, månader och år, ibland ännu längre. Vissa patienter kan långsamt märka en viss läkning men hos andra pågår symtomen i återkommande skov.
 
 
Man har använt del ett slags DNA-prov, som skapas från munhålans bakre vägg eller ett blodprov, som kan visa antikroppar. Ett urinprov har också nyligen introducerats. Inget av dessa kan dock användas för att följa en behandlning.
 
Omsorgsfull genomgång av symtomen plus undersökning av öron-näsa-halsområdet inkl. lungorna ger dock vid upprepade undersökningar under behandlningstiden kunskap om dels diagnosen, del om behandlingen fungerar samt när den ska avslutas.
 
Vanlig behandlningstid är 6-8 veckor. Under denna tiden får ingen krävande fysisk aktivitet bedrivas, eftersom då behandlingstiden förlängs. Inga hälsokostpreparat eller liknande får förekomma pga risken för interaktioner med de nödvändiga läkemedlen. Andra läkemedel måste bli kända för behandlande läkare.
 
Efter avslut av antibiotikakuren, kan vissa andra läkemedel fortsätta användas en tid. Vidare måste bakteriernas skadliga påverkan på det komplicerade immunförsvaret repareras genom att en fysiskt sett lugn efterläkningsperiod under en månad ska tillämpas, sk konvalescenstid. Detta minskar också risken för att infektionen snabbt återkommer, sk recidiv. Först efter denna tid kan man sakta ökande fysisk aktivitet påbörjas.
 
De allra flesta patienter får inte tillbaka infektionen efter framgångsrik behandlning. I mindre antal kan dock återfall ske, vanligen inom ett par år efter den behandlade infektionen. Ny infektionskur behöver då ges med samma läkemedl, dos och tidlängd som den första. Ibland får dock andra tänkbara antibiotika provas.
 
Av Gunnar Sandberg
Specialist Öron-Näsa-Hals samt Allmänmedicin

130216

Hej!
Här rullar det på måste jag säga.
Har varit på 3 veckorskoll och då kunde läkaren glädjeligen se att medicinen ha fungerat och jag har blivit bättre. Är inte frisk än men det här är en början och med tanke på hur länge jag varit sjuk är det verkligen skönt att ha sett en förbättring på några veckor. 
Förhoppningsvis kan jag vara frisk om några veckor vilket vore helt fantastiskt! 
Hur konstigt det än låter har jag blivit "van" med hur jag mår nu. Jag är van att jag sover minst 12 timmar per dygn, att jag knappt orkar gå upp för trapporna till lägenheten och att handla mat med massa folk kan vara bland det värsta som finns just nu.
Samtidigt som jag är "van" är det fruktansvärt frustrerande att veta vilken energi man haft och hur mycket man har orkat innan man blev snart. 
Men nu ser jag ändå ett slut av den här skiten. 
 
Jag vill verkligen inte klaga. Det är så många som har det så mycket värre än vad jag har det. Jag vill bara förklara hur det känns och hur jag har det då jag fått väldigt tråkig reaktion från personer i min omgivning som inte förstår vad min sjukdom, TWAR innebär.